Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Amit a szőlőről jó tudni

A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és sok alfajt magában foglaló nemzetsége. 
szolok mbe optimized.hu
Vitaminokban és ásványi anyagokokban gazdag finom gyümölcs

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

A szőlő (Vitis) a szőlőfélék (Vitaceae) családjának egyik sok fajt és sok alfajt magában foglaló nemzetsége.
Minden idetartozó növény közös jellemzője, hogy fásszárúak, terméseik 6–40 szemből álló fürtökben helyezkednek el, s a levelük általában tenyeresen összetett.
A fürtöt (a termést)a fürtágazat és különböző színű bogyók alkotják. A bogyók felületét vékony viaszréteg borítja, amely a kórokozóktól és a párolgástól is véd.
A bogyó kocsánykoronából, ecsetből, héjból, bogyóhúsból és magból áll, s bogyókocsánnyal kapcsolódik a fürthöz.
A szemek színe egy alfajon belül is eltérő. Jellemző szín a fekete, az arany, a lila, a piros, a rózsaszín, a barack és a fehér.
A szőlő 100 grammja 78 kcal-t tartalmaz. Szénhidráttartalma fajtától, termőhelytől és évjárattól függően 18–20 g/100 g (glükóz és fruktóz formájában).
Ennek köszönheti édes, zamatos ízét.
A vércukorszintre gyakorolt hatása, vagyis a glikémiás indexe nagy (45), emiatt gyorsan felfrissíti a fáradt szervezetet, hasznos fokozott szellemi munka idején.
Vitaminok és ásványi anyagok tekintetében kiemelkedő a foszfor-, kalcium-, kálium-, magnézium-, cink-, szelén-, illetve B1-, B2-, C- és K-vitamin-, folsav- és biotintartalma.
100 gramm szőlő 5,4 gramm élelmi rostot – cellulózt és pektint – tartalmaz, amely kedvező hatású az emésztésre és a bélműködésre.
79 százalékos víztartalma révén kiváló szomjoltó.
A szőlő egészségre gyakorolt kedvező hatásai közül kiemelkedő a gyulladás és LDL-koleszterin-szintet csökkentő, illetve HDL-koleszterin-szintet növelő hatás.
A szőlő és az étkezések alkalmával mértékkel fogyasztott vörösbor biológiailag aktív anyagokban gazdag, így gátolja a vérrögök kialakulását, s fokozza az értágító hatású nitrogén-oxid termelését.
Naponta 1-2 dl vörösbor számottevően csökkenti a szív-ér rendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Jótékonyan hat továbbá az immunrendszerre, segíti az emésztést és a bélműködést, így ajánlható székrekedés megelőzésére, kezelésére.
Jótékony hatású a szőlőből készült lekvár, gyümölcslé vagy szőlőmagolaj is.

A szőlő gyógyító hatásai: Mire jó a szőlőkúra és a szőlőmag?

Szerző: Napfényes Gyógyközpont

  • Találatok: 826
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes