Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Az antioxidánsok mint szervezetünk „harcostársai”

Az antioxidáns nem egy anyag, hanem különböző vegyületek megnevezése
antioxidans elelmek
Amelyek szervezetünk számára létfontosságú elemek

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát!
Az antioxidáns nem egy anyag, hanem különböző vegyületek megnevezése, amelyek szervezetünk számára létfontosságú elemek.
Abban játszanak szerepet, hogy semlegesítik a DNS-t és a sejtkárosodásokat okozó úgynevezett szabad gyököket.
A már emlegetett szabad gyökök nagy reakcióképességű molekulák.
Igazi „napraforgók”: egyrészt elpusztítják a szervezetünkbe jutott kórokozókat, vagy épp szabályozzák a véralvadást, vérnyomást, ugyanakkor bajt is okozhatnak.
Képesek ugyanis felbontani a szervezetünkben a kémiai kötéseket, és újabb, de már nemkívánatos kölcsönhatásokat hoznak létre.
Szervezetünk ezek ellen antioxidánsokkal védekezik. Ideális esetben annyi antioxidáns áll rendelkezésre, amennyi szükséges a szabad gyökök semlegesítéséhez.

Csoportosításuk

Endogén antioxidánsok:

Ezeket szervezetünk képes előállítani, termelni (ezek általában enzimek, koenzimek és kéntartalmú vegyületek)

Exogén antioxidánsok:

Kizárólag táplálék révén jutunk hozzá.

A legtöbb ásványi anyag elengedhetetlenül szükséges a szervezet által termelt antioxidáns enzimek felépüléséhez.

Ilyen a szelén, a mangán, a réz és a cink.

A legalapvetőbb antioxidánsok:
- az A és E-vitaminok, melyeket a szervezet el tud raktározni,
- C-vitamin, pótlása minden újabb nappal szükséges,
- csodaszerként számon tartott Q10,
illetve a szervezet által csak nagyon kis mennyiségben igényelt szelén.
Legutóbbiból nagyon ritka esetben alakul ki hiányállapot, mivel szelén szinte mindenben található.

Azokon a napokon, amikor úgy gondoljuk, hogy nem fogyasztottál kellő mennyiségű antioxidánst, érdemes Q10 kapszulával – amelyhez szinte mindig adnak E-vitamint is –, és egy fél liternyi frissen préselt, sárgás-pirosas színű gyümölcslével pótolni az antioxidáns-hiányt.

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Bizonyos esetekben, például, ha stressz ér bennünket, vagy betegség alkalmával a szabad gyökök száma megnő, és a szervezet nem képes elegendő antioxidánst termelni.
Az idős, beteg szervezetben az antioxidánsok hatása és mennyisége is csökken.

Ilyenkor a szabad gyökök elkezdenek „garázdálkodni” szervezetünkben.
Egyebek mellett ők is felelősek az öregedésért, az érelmeszesedésért, a kardiovaszkuláris problémákért.

A szabad gyökök ellen harcoló antioxidánsok például az egyes vitaminok: a C-, az A-, és az E-vitamin. Vitamin jellegű antioxidánsok a flavonoidok is.

Jelentős hatást tulajdonítanak a szőlő héjában – és ezáltal a minőségi vörösborokban – található rezveratrol vegyületnek is.

Közismert antioxidáns a béta-karotin, a telítetlen zsírsavak, különösen az úgynevezett Omega–3 zsírsavak.
Ezek mellett antioxidáns hatásúak lehetnek egyes enzimek, és egyéb anyagok, mint például a glutation-peroxidáz, a kataláz, a szuperoxis-dizmutáz, a galluszsav és vegyületei, valamint a növények által a talajból felvett szelén is.

Néhány tanács, hogy elég antioxidáns legyen a szervezetedben

Az antioxidáns-bevitelt azért helyén kell kezelni, ugyanis a sok felboríthatja az emberi szervezet természetes védekezőképességét, a túl kevéssel pedig elmulaszthatjuk bizonyos betegségek kivédését.
Az antioxidáns jótékony hatását már kutatásokkal is igazolták.

Például az életkristály nevű természetes alapanyagokból készült, magas antioxidáns-tartalommal rendelkező elixír a betegek 80 százalékánál jótékony hatást mutatott ki az erek rugalmasságával kapcsolatban.
Egyél sok friss zöldséget, gyümölcsöt lehetőleg olyanokat, amelyek természetes körülmények között termettek.
Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek kiegészítése segít csökkenteni vagy megelőzni a szabad gyökök hatását, csökkenti az oxidatív stresszt és lassítja a bőrsejtek károsodását.
Az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek, mint a bogyók, a szőlő, a gránátalma, az áfonya, a kávé, a vörösbor... segíthetnek csökkenteni a bőr kollagénvesztését.
A minimálisan feldolgozott, növényi táplálékokban gazdag étrenddel is juttathatsz be plusz antioxidánsokat a szervezetedbe
Antioxidáns hatásúak a halakban és a teljes kiőrlésű gabonákban megtalálható nyomelemek is, például a cink, a réz, a szelén

Antioxidánsokat tartalmazó táplálékok:

– zöldségek: spenót, káposzta, brokkoli, hüvelyesek, paradicsom, petrezselyem, fokhagyma, uborka, saláta

– gyümölcsök: fekete-ribiszke, áfonya, narancs, szőlő, szilva, málna

– hüvelyesek: bab, zöldbab, szójabab

– magvak: napraforgómag, dió, mogyoró, pisztácia, mandula

6 antioxidáns, a hosszú Egészséges életért

Videó szerzője:Ujhelyi Szabolcs Zoárd

 

  • Találatok: 312
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes