Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Milyen előnyökkel jár ha szulforafánt fogyasztunk?

A szulforafán egy természetes növényi vegyület
brokkoli
Amely keresztesvirágú zöldségekben, található meg

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért és a megfelelő minőségű termékekről,
azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Mindannyian ezerszer hallottuk gyerekként a szüleinktől, a zöldséget is meg kell enni a tányérról, a brokkoli a barátunk, nyeljük csak le.
Tudtak valamit, hiszen a brokkolihoz hasonló zöldségek tényleg csodát tesznek az emberi szervezettel, ugyanis tele vannak egy szulforafán nevű anyaggal.


Mi az a szulforafán?

A szulforafán egy természetes növényi vegyület amely számos keresztes virágú zöldségben, például brokkoliban, káposztában, karfiolban és kelkáposztában található.
A szulforafán olyan egészségügyi előnyökkel hozható összefüggésbe, mint például a szív egészségének és az emésztésnek a javulása.

Ez a kénben gazdag vegyület, amely a keresztesvirágú zöldségekben, például a káposztában, brokkoliban, kelkáposztában, kelbimbóban és karfiolban található meg.
A szervezet antioxidánsként azonosítja, nagyszerű hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a szívműködésre, sőt, egyes kutatások szerint segíthet a rákbetegségek megelőzésében is.
A fentebb említett zöldségek nyers változatában glükorafanin található, ez a szulforafán előanyaga.

Amennyiben nyersen fogyasztod ezeket az ételeket, a növényben lévő enzimek, főtt formában pedig a gyomorban található enzimek alakítják majd a glükorafanint szulforafánná. Nyersen persze magasabb mennyiségben jut a szervezetbe, a brokkoliban például főzés előtt tízszer annyi szulforafán van, mint utána.
Ha igazán szeretnéd kiélvezni ennek az antioxidánsnak a jótékony hatásait, soha ne főzd ezeket a zöldségeket 140 foknál magasabb hőfokon, ne tedd mikróba és ne süsd őket olajban.
A legjobb, ha pár perc alatt kicsit megpárolod őket, és kiélvezheted a következő 3 előnyt, ami a szulforafán fogyasztással jár!

A nyers zöldségekben a legmagasabb a szulforafán szint.
Egy tanulmány kimutatta, hogy a nyers brokkoli tízszer több szulforafánt tartalmaz, mint a főtt brokkoli.
A zöldségek egy-három perces párolása lehet a legjobb módja a szulforafánszint optimalizálásának.
A legjobb, ha a zöldségeket 140˚C alatti hőmérsékleten főzzük, mivel ezen hőmérséklet túllépése a glükozinolátok, például a glükorafanin eltűnését eredményezi.
Emiatt a legjobb elkerülni a keresztesvirágú zöldségek forralását vagy mikrohullámú sütőben való sütését. Ehelyett nyersen vagy enyhén párolva fogyaszd, hogy maximalizáld szulforafántartalmukat.
A szulforafán lehetséges előnyei:
Állatokon, kémcsöveken és embereken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy számos egészségügyi előnnyel járhat.
1. Csökkentheti az oxidatív stresszt
A táplálkozástudományi szakértők szerint a szulforafán csökkenti a sejtekben az oxidatív stresszt, ugyanis arra biztatja a szervezetet, állítson elő egy olyan enzimet, ami segít a toxinok semlegesítésében és eltávolításában.
2. Jót tehet az agyműködésnek
A szulforafán az agyra is nagyszerű hatással van, segíti a kommunikációs, döntéshozatali és problémamegoldó agyi területek működését, így kiegyensúlyozottabbá válhatsz általa. Ezen kívül gyulladáscsökkentő hatással bír, ami szintén nagyon hasznos lehet az egészséges működéshez.
3. Javíthat az emésztést, a bélműködést
Bár az Interneten tonnányi különböző emésztést segítő kapszulát lehet kapni, sokkal jobban jársz, ha a megfelelő tápanyagokat, például a szulforafánt komplett, egészséges ételekkel viszed be a testedbe. A zöldségekből sokkal hatékonyabb a felszívódása, hamar tapasztalhatod az előnyeit.
4. Rákellenes hatása lehet
A rák egy potenciálisan végzetes betegség, amelyet a sejtek ellenőrizetlen növekedése jellemez.
Számos kémcsöves és állatkísérletben kimutatták, hogy a szulforafán rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, csökkentve a különböző típusú rákos sejtek méretét és számát.
A rákos sejtek növekedését is megakadályozhatja azáltal, hogy antioxidánsokat és méregtelenítő enzimeket szabadít fel, amelyek védenek a rákkeltő anyagoktól.
Ne feledd, hogy ezek a vizsgálatok a koncentrált formáját használják, így nem biztos, hogy a friss élelmiszerekben található mennyiségek ugyanolyan hatást fejtenek-e ki.
Sőt, még mindig nem világos, hogy alkalmazható-e klinikai környezetben a rák kockázatának csökkentésére és a rák növekedésének csökkentésére emberekben.
Ennek ellenére a populációs tanulmányok összefüggésbe hozták a keresztes virágú zöldségek, például a brokkoli magasabb étrendi bevitelét a rák kockázatának jelentős csökkenésével.
A kutatók úgy vélik, hogy az ezekben a zöldségekben található vegyületek – köztük a szulforafán – felelősek a lehetséges rákellenes tulajdonságokért.
5. Támogathatja a szív egészségét
Mind a kémcsöves, mind az állatkísérletek azt mutatják, hogy a szulforafán számos módon javíthatja a szív egészségét, például a gyulladás csökkentésével.
A gyulladás az artériák beszűküléséhez vezethet – ez a szívbetegség egyik fő oka.

A patkányokon végzett kutatások azt is jelzik, hogy csökkentheti a magas vérnyomást is, ami megelőzheti a szívbetegségeket.
6. Antidiabetikus hatásai lehetnek
A 2-es típusú cukorbetegség krónikus betegség, amely világszerte emberek millióit érinti.
A 2-es típusú cukorbetegek nem tudják hatékonyan szállítani a cukrot a vérükből a sejtjeikbe, ami megnehezíti az egészséges vércukorszint fenntartását.

Egy 12 hetes, 97 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember bevonásával végzett vizsgálat során azt figyelték, hogy a brokkoli csíra kivonat – amely 150 µmol szulforafánnak felel meg – napi fogyasztása hogyan befolyásolja a vércukorszintet.
A tanulmány során megállapították, hogy a szulforafán hatékonyan csökkentette az éhomi vércukorszintet 6,5%-kal, és javította a hemoglobin A1c-t. 
(A hemoglobin Al-c egy vércukorszintet jellemző paraméter)
Diabéteszes páciensek vércukor értékeinek monitorozására használják. Segítségével megítélhető az elmúlt 6-10 hét vércukor értékének az átlaga.
Segítséget nyújt cukorbeteg terápia hatékonyságának megítélésében.)

Ezek a hatások különösen erősek voltak az elhízott a résztvevőknél.
A szulforafán vércukorszintre gyakorolt jótékony hatását állatkísérletek is alátámasztják.
A szulforafán egyéb egészségügyi előnyei
A tanulmányok azt mutatják, hogy a szulforafánnak más egészségügyi előnyei is lehetnek:

– Védhet a napsugárzástól:
A vizsgálatok azt sugallják, hogy a szulforafán védelmet nyújthat a nap által okozott ultraibolya (UV) bőrkárosodás ellen.
– Védelmet nyújthat az agykárosodás ellen:
Állatkísérletek szerint javíthatja a felépülést és csökkentheti a mentális hanyatlást egy agysérülés után.
– Javíthatja a székrekedést:
Egy 4 hetes, 48 felnőtt bevonásával végzett vizsgálatban 20 gramm szulforafánban gazdag brokkoli csíra elfogyasztása javította a székrekedés tüneteit.
Nem találtak hatást a lucernacsírák esetében, amelyek szulforafánmentesek.

Élelmiszerforrások melyekben jelen van a szulforafán:
Természetesen számos keresztes virágú zöldségből nyerhető.
Ezek a zöldségek nemcsak szulforafánt, hanem sok más fontos vitamint, ásványi anyagot és antioxidánst is tartalmaznak.
Bevitelének növelése érdekében fogyassz többet az alábbi zöldségekből:
brokkoli csíra, brokkoli, karfiol, kelkáposzta, kelbimbó, 
káposzta, vörös és fehér fajták egyaránt, vízitorma, rukkola
Fontos, hogy fogyasztás előtt vágd fel a zöldségeket, és jól rágd meg, hogy aktiváld a szulforafánt inaktív formájából, a glükorafánból.
A bevitelének optimalizálása érdekében zöldségeket nyersen vagy 140 °C alatti hőmérsékleten főzve fogyaszd.
Forrás: www.healthline.com

Brokkolival a rák ellen
Videó szerzője:Jutuber Zoltán
  • Találatok: 213
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes