Fő tartalom átugrása

Egészségpercek

Vízi cibere a múlt századból-Eszik vagy isszák?

Vannak ételek, amelyet nem ismerünk meg nevéről
cibere lé
Pedig, ha elénk rakják, azonnal tudjuk, miről van szó.

Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért és a megfelelő minőségű termékekről,
azok helyes használatáról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!

Gyerekkori emlékeinkből fel-felmerül a cibere, ami a szegények eledeleként szerepel a legtöbb mesében.
A régi népi hagyományban ez egy a hús nélkül készülő böjti leves volt, amit manapság már sokféleképpen készítenek.

Vannak ételek, amelyek olyan néven futnak, amelyet nem ismerünk, pedig, ha elénk rakják, azonnal tudjuk, miről van szó.
A vízi cibere azonban sokak nemcsak nevében, de ízében is teljesen ismeretlen.

Régen a cibere mindig a szegények eledeleként szerepel a mesékben, ebben annyi igazság mindenképpen van,
hogy a hús nélkül készülő ciberelevessel hozható kapcsolatba, ami a böjti ételek közé tartozik.

Mit tudtak elődeink?
Azt, hogy mennyi mindenből étel készíthető.
Abban is profik voltak, hogy minden alapanyagot a legteljesebben felhasználjanak.
A pazarlás ismeretlen fogalom volt. A vízi cibere is egyike volt a szegényes, mégis egészséges étrendnek.
Az ital vagy az abból készült leves ugyanis természetes probiotikumként tette a dolgát.
A savanykás lé teli van az emésztést segítő baktériumukkal, amely a bélflóra egyensúlyát segíti, ezáltal pedig az immunrendszer megfelelő működésében is szerepet vállal.

Alacsony kalóriatartalma kiváló volt böjti időszakban is, de beilleszthető diétába, fogyókúrába is.
Emellett pedig a fermentálásnak köszönhetően olyan vitaminok válnak elérhetővé, amelyek az egészség fenntartása érdekében nagyon fontosak.

A karácsonyi böjt a bizánci hagyományú egyházakban november 15-én kezdődik és december 24-éig tart, ezért is aktuális ez az egyébként finom étel mostanában.
Több elnevezése és fajtája is ismerős lehet, ami kissé összezavarhat minket. A cibere alap jelentése erjesztett gabona korpájából készült lé.
A forró vízzel leöntött korpát meleg helyen kell tárolni, és pár nap alatt savanyúvá erjed.
A legegyszerűbb, vízi-cibere verzióban pedig még ezt a hosszabb folyamatot is elhanyagolhatjuk, mi most ezt mutatjuk meg nektek.

Érdekesség, hogy a 18. század végén Simai Kristóf piarista szerzetes Selmecbányán lejegyzett kéziratos szakácskönyvének egyik étele az uborkaleves vagy cibere, aminek receptje így szól:
„Szűrd le a kovásszal savanyított uborka levét, verd fel egy kis tiszta liszttel és egy tojásnak a sárgájával, de előbb az uborkalevet forrald fel, és úgy habard fel liszttel és tojással, ezután ismét forrald fel, piríts kenyeret, aprítsd kockákra, ad fel, jó savanyú leves.”
Ahány ház, annyi cibere
Vízi cibereként egy sűrű, szilvából készült befőttszerű, sűrű ételre emlékezhetünk.
Azaz sűrű, gyümölcsös levesként került fogyasztásra és a gabonához semmi köze sem volt.
Mint kiderült a vízi cibere egy másik változata az, ami az én emlékeim között van.
Azt ugyanis valóban gyümölcsből, leginkább szilvából – de lehet más gyümölcsből is – készítik és a végeredmény egy sűrű leves.
Ha kíváncsi vagy az ilyen fajta cibere elkészítésére, akkor nézd meg EZT a receptet!

Ezek szerint a cibere többféle lehet és más melyek máshogy csinálják, sőt, máshogy is nevezik.
A jellemzően Kelet-Európában ismert és népszerű italt nevezik cibrének, kiszinek, keszőcének, savanyú víznek és kvasznak is.
Ez utóbbi ugye milyen egybe vág a kovásszal? Nem véletlenül.

A cibere önmagában is fogyasztható volt, nyáron közkedvelt hűsítő italként itták, de felhasználták azt savanyítóként más levesek,
kásák készítéséhez, illetve tészták savanyításához is.

Igazából a cibere a többi erjesztett, savanyított ételhez hasonlóan nagyon egészséges: sok benne a B-vitamin, javítja az emésztést és tisztítja a beleket, illetve tökéletes húsmentes magyar étel, pontosabban ital volt böjtöléskor.
Retro magyar édesség:
Így készült nagyszüleink kedvence
A legegyszerűbb vízicibere-leves receptjét ide kattintva olvashatod el.


A legfinomabb cibere
Videó szerzője: Eszter Zámborszky
  • Találatok: 862
Egyesület címe
  • Mozgáskorlátozottak Baranya Megyei Egyesülete
  • 7621 Pécs, Lyceum utca 5
  • Nyitvatartás:
    munkanapokon 8:00-12:00 
Telefonszám
E-mail cím
  • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
facebook kovetes