Amit a fürjtojásról jó tudni
A fürjtojás a maga egyszerűségében talán az egyik legdekoratívabb étel a világon.
Mérete ellenére nagyon magas tápanyagforrás
Információnk a tájékozódást segítik, magyarázó jellegűek, kérjük részletesebb információért kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét!
A fürjtojás a maga egyszerűségében talán az egyik legdekoratívabb étel a világon.
Apró, barna pettyekkel borított héja megragadja a tekintetet, annyira kis érdekes, kedves megjelenése van,
hogyha még nem fogyasztottuk már csupán ezért a küllemért is kipróbáljuk.
A tojáshoz hasonlóan maga a madár is meglehetősen pici, kis villanykörte alakja mosolyt csal az arcokra.
Tollazata szintén pöttyökkel és csíkokkal tarkított, rendkívül gyors, repülésre képes jószág.
Annyira nem elterjedt azonban, ínyencségnek számít – nem túl pénztárca kímélő, ha összehasonlítjuk az arányos adagokat átlagos, nagyobb társaival.
Sokan pedig nem is tudják, nem is értik miért ez a nagy hűhó e körül a„tojásmakett” körül.
A tojás összetétele és élettani hatása:
A mai rohanó világban az egyik csoport, az emberek többsége stresszel teli életet él.
Ezzel hozzásegítjük a szervezetünket a tudatlan romboláshoz melynek ára a gyógyszerezés, a kórház és a korai halál.
A másik csoportja az embereknek, akik az egészséges életmódot választják.
De sajnos az egészséges életmódhoz egészséges, vegyszermentes és természetes nem ipari eljárással készült élelmiszert kellene fogyasztani.
A boltokban kapható legtöbb élelmiszer, ipari termék és ezek nem tudják biztosítani a szükséges tápanyagot,
sőt inkább génkezelt és emulátorral összeállított rákkeltő tápok.
Továbbá rendkívül széles választékban kaphatók a népszerű táplálék-kiegészítők, ami mesterséges vitaminnal
és ásványi anyaggal, valamint egyéb gyógyszerekkel van kombinálva.
Van azonban egyedülálló a maga természetes életadó termék – a méz, az almaecet mellett, a fürjtojás, amelyek
képesek teljes körűen biztosítani és fenntartani a normális szintet az emberi szervezetben.
A fürjtojás, a méz és az almaecet ott koncentrálódik, ahol szükséges és kipótolja azokat a hiányosságot,
ami az emberi szervezetből hiányzik és a biológiai folyamathoz szüksége
"Apró kincsesbánya"
Mérete ellenére nagyon magas tápanyagforrás. Proteinnel, ásványi anyagokkal és vitaminokkal jól el van látva főleg a sárgája.
És bár valóban többet szükséges belőle fogyasztani, mint a tyúktojásból, de mindenképpen megéri. ( Íze is hozzá hasonlatos, de kicsit karakteresebb, „teltebb”. )
4-6 darab fürjtojás tesz ki egy átlagos tyúktojást, viszont összehasonlítva őket, azt az eredményt kapjuk, hogy csaknem kétszer annyi tápanyagtartalommal bír.
Mindemellett ez az a tojás, amely nyersen a legbiztonságosabban fogyasztható!
Ezeken túl gazdag antioxidáns forrás, ami már a jól ismert oxidatív stressz elleni küzdelem szempontjából fontos,
ezáltal jó méregtelenítő hatással van a szervezetre és gyorsítja a gyógyulási folyamatokat.
Irányzott kutatások pedig pedzegetik már azt is, hogy bizonyos antioxidánsai allergiás tünetek enyhítésére képesek lehetnek.
S ugyan ez még nem bizonyított, de tény, hogy a régi orvoslásban gyakorta használták ilyen betegségek kezelésére.
Hogy miért is zsebnap?
Nem másért, mert meglehetősen gazdag D-vitamin forrás – olyannyira, hogy úgy is mondhatnánk; fogyasztásakor egy falat napsugarat veszünk szánkba.
A D-vitamin általában az éltető napfénnyel jut szervezetünkbe és nagyon fontos számunkra, mert erősíti immunrendszerünket és a csontozat,
fogazat normál állapotának fenntartásáért felel. Illetve még az általános közérzet javításában is nagy szerepet tölt be.
Hiányának egyik tünete például a borongós, depresszív hangulat.
Nem véletlen az sem, ahogyan összefüggést találunk egy csodás napos idő és jókedvünk között illetve a rosszabb, borongósabb időtől kialakuló borongós hangulat.
Továbbá bővelkedik még A-vitaminban is, ami segít a D-vitamin feloldásában, hasznosításában.
Ezen kívül gazdag B12 vitamin és kolin forrás.
Ez utóbbi a sejtmembránok alkotója és a lipidek szállításán túl ő felelős az idegsejt és izmok közötti ingerületátvitel fontos kelléke.
A B12 vitamin pedig a bőr, haj és köröm állapotának karbantartásáért felelős – ezért is fordul elő egyébként, hogy több kutya-macska tartó
alkalmakkor nyers tojást adnak társuknak mondván „szép fényes lesz tőle a szőre”.
Nos, ez így is van.
Na persze ez nem azt jelenti, hogy állandó fürj-tükörtojás reggelik után hirtelen új képességeink lesznek vagy valamiféle varázslat történik.
De érdemes néha leemelni a polcról és elkészíteni salátába, omlettnek – átélni új gasztronómiai élményeket általa, miközben ő gondunkat viseli.
RECEPTAJÁNLÓ
Csicseriborsó-saláta sült hússal
Hozzávalók: 1konzerv csicseriborsó, 10db. fürjtojás, 3db paradicsom, 20dkg sült hús
3evőkanál méz, 2teáskanál magos dijoni mustár, 1db. citrom leve, 1csipett só
Elkészítés:
A csicseriborsó-saláta elkészítéséhez a csicseriborsót egy szűrőbe öntjük, folyó víz alatt lemossuk, majd alaposan lecsepegtetjük.
A fürjtojásokat kiszedjük a csilis olajból, majd félbevágjuk mindet.
A paradicsomot felszeleteljük.
A sült húst- amely lehet maradék is -kisebb darabokra tépkedjük.
A mézhez hozzáadjuk a mustárt, a csilis étolajat, a citromlevet és a sót, majd alaposan összekeverjük.
Néhány csepp citromlével ízesíthetjük.
Egy tálba beletesszük a lecsepegtetett csicseriborsót, hozzáadjuk a sült húst és a paradicsomot, majd ráöntjük a mézes-citromos dresszinget, és alaposan összekeverjük.
A fürjtojással tálaljuk.
TAVASZI SALÁTA FÜRJTOJÁSSAL
Hozzávalók: 10 dkg zöldbab, 10 dkg zöldborsó héjastól, 20 dkg zöldborsó (kifejtett), 4 db zöld spárga
12 db főtt fürjtojás, 20 dkg sült kacsahús, 20 dkg saláta, 2 evőkanál ecet, 8 evőkanál olaj
2 szelet bakonyi barna kenyér, őrölt bors és só ízlés szerint
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a spárgákat meghámozzuk, és 15 percig sós vízben főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük.
A fürjtojásokról a héjat leszedjük, hosszában kettévágjuk.
A kacsahúst hosszú, vékony szeletekre vágjuk.
A salátaleveleket megmossuk, összedaraboljuk, lecsöpögtetjük, hozzáadjuk a zöldségeket, a húst és a tojásokat.
Az ecetet négy evőkanál olajjal összekeverjük, sóval, borssal ízesítjük, és óvatosan a salátához keverjük.
A kenyér héját levágjuk, a belsejét felkockázzuk, a maradék olajban megpirítjuk. A saláta mellé kínáljuk.
Fogyasszunk minél több fürjtojást és fürjhúst!
Szerző: Pannon RTV
- Találatok: 891